Dagens outfit

Vad spelar det för roll hur man ser ut? Ja, en hel del förstås. Jenny Nordberg är krönikör i SvD och kommenterar våra förväntningar på och tolkningar av offentliga personers utseende – om de är kvinnor.

Det intresserar mig hur Anna Kinberg Batra klär sig. Det intresserar mig för det märks att det intresserar henne. Eller så har hon anställt någon som gör det åt henne. Isåfall borde den personen tjäna mer än hennes talskrivare. I enkla men eleganta små jackor och ett bart och ganska omålat ansikte formar nämligen Kinberg Batra bilden av sig själv som mörk, skarp och värdig att ha makt med fascinerande precision.

Jenny Nordberg ger oss en lika enkel som effektiv tolkningsnyckel.

Låt mig översätta: Några naturliga rynkor – jag har tänkt i många år. Mycket lite smink – jag har viktigare saker för mig, och jag är ren. Oskyldig. En mjukt draperad överdel med smala axlar, ett litet smycke i halsgropen – jag är trots allt en kvinna. En mjuk, medkännande och varm kvinna. Bakåtkammad hjälmfrisyr – jag är en mycket välvårdad person som har full kontroll. Dova kostymfärger, låga klackar – som kan leda, styra, besluta. Lita på mig. Jag är lika stark och kapabel som en man. För mannen är trots allt fortfarande norm. För den som verkligen strävar efter makt och att bli lyssnad på gäller det fortfarande att likna en man så mycket som möjligt, i tal, beteende och rörelsemönster. 

 Läs hela krönikan här:  ”Alltid högst relevant vad kvinnor har på sig” | SvD.

Linus Jonkman är inne på samma tema i sin blogg:

Arbetslivet ger ytterligare bränsle till utseendehetsen. Långa människor tjänar mer pengar än korta (300 kronor mer om året per centimeter). Blonda mer än brunetter, och smala mer än tjocka. Vackra människor bedöms ofta som trevligare och kompetentare i intervjusituationer. Detta beror på ett fenomen som kallas ”Halo-effekten”, vilken innebär att vi tror att vackra människor automatiskt har andra positiva egenskaper. De är roligare, smartare osv.

Hans inlägg hittar du här: Ta ansvar för barnens självbild.

Så här kan jag själv se ut på jobbet.

ÅsaL1

Förhoppningsvis signalerar jag någon sorts kompetens. ”Hej doktorn”, ropar de i alla fall efter mig i korridoren. 

Annonser