Gunthers gåtor

Min vän fysikern är multibegåvad, det är ingen nyhet. Många följde henne på SVT:s Genikampen i somras, där hon bland annat utmärkte sig genom sin reaktion på att så småningom bli utslagen ur tävlingen. Ingen ilska över att ha förlorat, utan vemod över att inte få tillbringa mer tid med sina uppskattade medtävlare.

För den som vill mäta sin klurighetsförmåga med Marias publicerar DN just nu regelbundet Gunthers gåta. Gamla klassiska tankenötter blandas med nya och alla har getts ett tema från Harry Potters värld. Testa den här, till exempel:

bigoriginalHarry, Ron och Hermione tar in på Den läckande kitteln och får varsitt rum. På morgonen betalar de tio galleoner var för rummen, alltså 30 galleoner, till tandlöse Tom i baren. Men när de gått ångrar sig Tom, och tycker att 25 galleoner gott kan räcka för de tre rummen. Han ger fem galleoner till Stan Shunpike, konduktör på den förtrollade Nattbussen, för att ge till Harry, Ron och Hermione. Stan letar reda på dem, men tycker att det är för besvärligt att dela fem galleoner på tre, så han ger Harry, Ron och Hermione en galleon var och behåller två för sig själv. Nu har Harry, Ron och Hermione betalat nio galleoner var för rummen, alltså tillsammans 27 galleoner. Stan Shunpike behöll 2 galleoner. 27 + 2 är 29. Vart tog den 30:e galleonen vägen?

Annons