Jernbloggen

EN HISTORISK BLOGG OM KULTUR OCH TEKNIK KRING JÄRN OCH ANDRA METALLER

Det är programförklaringen för Jernbloggen. Bloggen drivs av ett par personer med anknytning till Jernkontoret och innehåller titlar som Kläder av stål, Vallons pris och Malmsmide. Lite lagom nördigt för oss som redan är inne i branschen, men säkert läsvärt även för allmänintresserade!

Själv ramlade jag in via inlägget om att bygga med slagg:

[H]istoriska fakta men även många redogörelser om kulturen kring slaggens användning i byggnader finns återgivna i en bok med titeln Slaggsten och slagghus – unika kulturskatterutgiven av Balkong förlag. Författaren Ann-Marie Gunnarsson har tidigare utkommit med skriften Hus av slagg i Jernkontorets bergshistoriska rapportserie. Denna informationsrika skrift från 1994 om ett område föga behandlat i litteraturen har tyvärr länge varit slutsåld.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Slaggsten var länge en restprodukt vid järnframställning. Den heta slaggen tappades helt enkelt ut ur masugnen och fick stelna till block i gjutformar av järn. Av slaggstenen byggde man sedan husgrunder, källare och murar. Ibland tog arbetarna hem heta stenar för att öka värmen hemmavid en stund.

Stora delar av det gamla Sandviken är byggt på slaggstensgrund och när delar av bruksmiljön revs på 1970-talet återanvändes stenen i de nya villaområdena. Så kom det sig att vi under ett antal år bodde i villa med slaggstenskonstruktioner i trädgården! De ramade bland annat in de gamla syrenerna som också hade tagits tillvara och flyttats ut till den moderna stadsdelen.

Lär mer på Jernbloggen här!

Annonser

1 thought on “Jernbloggen

  1. Stefan Ivarsson

    Om jag förstod saken rätt är även Slaggsten populärt som hjärtvägg i passivhus. Då slaggstenen består av så hög halt metaller så är den tung för att vara en sten, och det innebär att den hjälper till att hålla jämn temperatur i huset. Dvs den suger åt sig värmen på dagen, och ger tillbaka värmen på natten.

Kommentarer inaktiverade.