Nyhet från en med hjärnkoll

I många år hade det varit etablerad ”sanning” att människor tilldelas en viss mängd hjärnceller när de föds. Som sedan skulle dö undan år efter år, i takt med att vi åldras och utsätter oss för nedbrytande aktiviteter såsom att dricka sprit och få slag mot huvudet, skriver Karin Bojs i DN idag.

Bildresultat för järn hjärnaI tre omgångar har nu forskare kunnat visa att detta tråkiga faktum inte alls stämmer. I viktiga delar av hjärnan föds faktiskt 700 nya celler – per dag! Och detta gäller hela livet!

Karin Bojs fortsätter: Djurstudier visar bland annat att fysisk träning är bra för nyfödda hjärnceller, liksom att ha sex, att ha hög status i gruppen och (för råtthonor) att lukta på en hanne med hög status. Dåligt för nyfödda hjärnceller är däremot isolering och sociala nederlag. Man kan ju misstänka att liknande faktorer också påverkar människors hippocampus, men det återstår att bevisa. Att få klara besked i dessa frågor är angeläget. Befolkningen blir allt äldre, landet fylls av gamla hjärnor. Vi ska vara glada för de nyfödda nervcellerna, och det utrymme som faktiskt finns att hålla hjärnan spänstig.  

Och en sådan härlig vårdag som idag känns det faktiskt så också!

Läs hela artikeln här: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-visst-vaxer-nya-celler-i-gamla-hjarnor/

Annonser