Fråga Doktorn

Svenska Gjuteriföreningen har en branschtidskrift som vi på Institutet medverkar i. GJUTERIET heter den. Där har funnits en återkommande spalt, Fråga Doktorn, där jag under ett par års tid svarade på läsarfrågor. Tyvärr går inte hela tidskriften att läsa på nätet, så jag har samlat mina egna bidrag  här på bloggen. 

Sista frågan (37).

Fråga Doktorn (36). Man ser ofta statyer av brons utomhus, men aldrig av mässing. Varför inte?

Fråga Doktorn (35). Jag fyndade en gjutjärnsplatta på auktion under semestern. Den är knappt en halvmeter hög och är dekorerad med någon typ av mytologiskt motiv. Men det är knappast en tavla, för det finns ingen upphängningsanordning. En god vän påstår att hon sett något liknande inmurat i väggen i ett äldre hus. Vad kan detta vara?

Fråga Doktorn (34). När man äter räkor och skalar dem så får fingrarna en stark räklukt. Man sätter på vissa ställen fram ett fat med citronvatten för att skölja händerna. Det är inte särskilt effektivt, man kan fortfarande känna en viss lukt. Till och med om man tvättat händerna med tvål och vatten. Jag köpte en ”metalltvål” i en butik med hushållsartiklar, är formad som en vanlig tvål och används likadant. Jag förmodar att det är 18/8 stål. Den tar bort lukten direkt, bättre än både tvål och citron. Jag undrar vad händer och vad har den metallen för magiska egenskaper?

Fråga Doktorn (33). En antikhandlare sa till mig en gång om föremål av tenn, ljusstakar, fat etc. att utsätt dem inte för kyla under – 11 grader för då förstörs metallen. De får tennsjuka. På Antikrundan i TV har man sagt – 13 grader. Vad händer egentligen?

Fråga Doktorn (32). Jag har hört att man börjat DNA-märka kopparkablar för att minska stölderna på järnvägsnätet. Hur fungerar det?

Fråga Doktorn (31). När jag växte upp verkade saker som elektriska verktyg och hushållsapparater hålla hur länge som helst medan samma produkter i dag har en betydligt kortare livslängd. Vad beror det på? Borde inte den tekniska utvecklingen tvärtom kunna skapa produkter som håller ännu längre?

Fråga Doktorn (30). Jag har fått veta att jag har lågt blodvärde, alltså lider av järnbrist, vilket är ganska komiskt med tanke på att jag är gjuteriarbetare. Men hur långsökt är det egentligen att försöka höja blodvärdet genom att få i sig en järntacka? / Anemisk

Fråga Doktorn (29). Har det någon gång i historien förekommit gjutna mynt? Myntmetallerna har ju låga smältpunkter så det borde passat bra.

Fråga Doktorn (28). Vad har gjuterierna för framtid när 3D-skrivarna blir vanligare?

Fråga Doktorn (27). Gjutjärn har lätt att rosta medan aluminium och rostfritt lever betydligt längre. Vilket material har kortast livslängd?

Fråga Doktorn (26). Jag ersatte en gång i tiden mina gamla amalgamfyllningar med moderna lagningar av plast. Nu hör jag att tandläkarna börjar använda metaller igen. Är det verkligen nödvändigt?

Fråga Doktorn (25). Vad är ett sprödbrott, och varför ökar risken vid kyla?

Fråga Doktorn (24). Jag har blivit varnad för att gjuta bly i sandformar, vad kan det bli för problem?

Fråga Doktorn (23). Jag har hört berättas att gjutare brukar slänga in en potatis i smältan före tappning. Varför gör man det?

Fråga Doktorn (22). De gamla damaskenersvärden som tillverkades för länge sedan hade förbluffande goda mekaniska egenskaper tack vare unik hantverksskicklighet. Har man lyckats återskapa dessa material med modern teknik?

Fråga Doktorn (21). Läste i tidningen om bronsskulpturer i form av designade stolar som hade körts sönder av snöplogen. De kunde lätt ersättas, stod det i artikeln, eftersom gjutformarna fanns kvar. Vilken gjutteknik hade använts?

Fråga Doktorn (20). Förr fanns det gjuterier i Sverige som tillverkade aducergods. Varför görs det inte längre?

Fråga Doktorn (19). Äldre gjutarkollegor berättar något de kallar zinkfrossa. Ska jag akta mig för det när jag går till jobbet? / Orolig

Fråga Doktorn (18). Går det att gjuta en gong-gong av 5-10 kg järnspån från en meteorit? Den ska vara 2-3 mm tjock, helst med en diameter på 650mm, eller så långt spånen räcker.

Fråga Doktorn (17). Varför är skorstenar och utblås från reningsutrustningar ofta rostiga? Ska det verkligen vara så?

Fråga Doktorn (16). Jag undrar över världsrekordet i gjutning. Vilket är det största respektive minsta som har gjutits?

Fråga doktorn (15). Kan doktorn förklara varför grafiten blir rund i magnesiumbehandlat segjärn?

Fråga Doktorn (14).  Jag vill gärna utmana doktorerna med en språklig fråga. Jag har lärt mig att gjuta heter göt i dåtid, men för en tid sedan såg jag att stavningsformen gjöt användes. Vad är rätt? Kan båda användas?

Fråga Doktorn (13). Jag har sett reklam för en ”smart stekpanna”. Botten ska vara gjord av en legering som inte kan bli varmare än 230 grader. Vad är det för material och hur fungerar det?

Fråga Doktorn (12) . Jag var på bio och såg Hobbit: Smaugs ödemark där ett antal dvärgar tänder sina smältugnar med drakeld och gjuter en staty av guld. Det var trevligt att få se gjutprocessen på film även om det i sagans namn skedde en del avvikelser från verkligheten. Jag undrar i alla fall över en sak i slutscenen, där dvärgarna försöker dränka den hemska draken i guldsmältan. Vilken färg har egentligen smält guld, behåller det sin färg som aluminium eller glöder det som järn? / Filmintresserad

Fråga Doktorn (11). Hej doktorn! Jag skulle lossa en fastrostad bult häromdagen och fick rådet att värma upp det hela med en gasolbrännare. Det fungerade faktiskt, men varför då? Löser värme upp rosten på något sätt? / Ringrostig

Fråga Doktorn (10). Många föredrar att laga mat i grytor och stekpannor av gjutjärn. Visst ser det snyggt ut, men nog är det tungt och gammaldags? Finns det verkligen fördelar med gjutjärn i köket? Och varför är det alltid svart? Så ser inte gjutgodset ut i mitt gjuteri… / Matglad

Fråga Doktorn (9). Tack för en intressant och läsvärd frågespalt. Gjutning är ju en gammal teknik. Hur gammal? Började man med brons? När började man gjuta andra metaller, som järn? När klarade man stål och lättmetaller? Kan ni kort tala om vad som gjorde det möjligt och vilka produkter som dominerade eller drev fram tekniken? / Historiskt intresserad

Fråga Doktorn (8). Jag vet att man brukar gjuta kyrkklockor i brons. Finns det andra gjutna musikinstrument? Varför använder man inte järn och stål, som borde ha överlägsna materialegenskaper?

Fråga Doktorn (7). Som liten fastnade jag en gång med tungan i trappräcket en frostig vinterdag. Jag vet nu att tungan fryser fast om man slickar på metall i minusgrader, men är det någon skillnad mellan olika material hur lätt man fastnar?

Fråga Doktorn (6). Jag var i New York och såg hela stadsdelar där husfasaderna var gjorda i gjutjärn. Tydligen var det populärt att bygga så under 1800-talet. Varför slutade man använda gjutjärn som konstruktionsmaterial?

Fråga Doktorn (5). Det här, som ser ut som en stor blomsterbytta, har tydligen något med gjutning att göra. Vad är det för något? / Okunnig

Fråga Doktorn (4). Jag har hört att rostfritt stål firar någon sorts jubileum i år. Vem uppfann rostfritt stål? Var det ett misstag, som så många andra uppfinningar?

Fråga Doktorn (3). Hej doktorn! Jag har funderingar kring ”precisionsgjutning”. Vad är det? Är ordet en kortform av pressgjutning? Hur exakt kan ”precisionsgjutning” bli, eller är det något annat som är typiskt för just ”precisionsgjutning”? / Just precis, exakt så är det

Fråga Doktorn (2). Jag vill gärna göra en konstgjord damm i trädgården. För att slippa tråkig rengöring av vattnet tänkte jag mig att fylla hålet med smält aluminium som får stelna och bilda en blank, slät yta. Hur går jag bäst till väga?  / Konstnärlig

Fråga Doktorn (1). Varför heter det ”kokill” och varför heter det ”flaska”? / ”Frågvis”

Annonser

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s