Mitt arbetsliv

image001

Sedan i februari 2012 arbetar jag på forskningsinstitutet Swerea SWECAST i Jönköping. Mest arbetar jag med vår test- och demonstrationsanläggning, det vill säga försöksgjuteriet med smältugnarna och den alldeles nya 3D-skrivaren för sandformar. Tidigare ägnade jag mig åt olika aspekter av stål: gjutning, värmebehandling, metallografiska undersökningar. Läs mer här!

Under en sjuårsperiod dessförinnan var jag i huvudsak föräldraledig. Vi bodde då i Hultsfred, mitt i småländska storskogen. I takt med att barnen blev mer självständiga kunde jag arbeta mer med mitt stora fritidsintresse, musik. Jag var cellolärare på kommunala musikskolan och förekom flitigt både som cellist i olika sammanhang och som kantor/organist i kyrkorna i närområdet. Jag ledde en barnmusikgrupp och dessutom hade jag ett antal uppdrag i det lokala föreningslivet.

ÅsaL2_hög1998-2005 var jag anställd på Sandvik Materials Technology i Sandviken, först som utvecklingsingenjör i processkemi och därefter som avdelningschef för utveckling av trådprodukter. Mitt sista uppdrag på SMT var att bygga upp en specialistkompetens i tribologi, alltså friktion, smörjning och nötning i företagets många olika produktionsprocesser.

Egentligen hade jag nog tänkt mig en karriär inom universitetsvärlden. Direkt efter min doktorsexamen började jag på Högskolan i Gävle och fick ansvar för att bygga upp kemiverksamheten där. Jag utrustade kemilaboratoriet och utformade de första kemikurserna på lärarprogrammen. Jag trivdes mycket bra, framför allt med mina imponerande kunniga lärarkollegor, som fick mig att förstå vilken nybörjare jag var som pedagog. Men det blev bara två läsår eftersom näringslivet lockade mer.

AvhandlingMin utbildning fick jag på Uppsala Universitet. Jag tog en Högskoleexamen på Kemistlinjen 1992 med inriktning mot materialkemi, främst metalliska material. Mycket av innehållet var gemensamt med den klassiska Bergsingenjörsutbildningen på KTH. Därefter blev jag rekryterad till forskarutbildningen på avdelningen för materialkemi, den som numera finns på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. På min tid tillhörde man fortfarande den jättelika Kemiska institutionen som huserade i de gamla lokalerna vid Engelska parken. Doktorsavhandlingen 1996 handlade om elektriskt ledande plaster. En hel del av mina doktorandkollegor fortsatte inom batteribranschen medan andra har som jag gått vidare till verkstadsföretag eller forskningsinstitut.

Åsa litenSå återstår bara att följa mina skolår baklänges: Karolinska skolan, Mikaelskolan och Wallerska skolan, alla i Örebro. Till slut hittar vi en liten tjej som stolt förkunnar att hon minsann ska bli professor när hon blir stor. Fast vad det är för något vet hon inte riktigt. Hon kommer att bli rätt nöjd ändå, till slut.

Annonser

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s